Naujajam sodininkystės sezonui reikia paruošti ne tik dirvą, bet ir vietą, kur laikyti užaugintą derlių. Paprastai rūsyje lieka bent kelios dėžės praėjusių metų vaisių ir daržovių. Žinoma, paprasčiau viską išmesti į šiukšliadėžę. Tačiau negaliu pakęsti, kai išmetu savo sunkaus darbo rezultatus. Be to, senos daržovės vis dar gali būti naudingos.
Pirmiausia reikia peržiūrėti likusias daržoves ir atskirti geras nuo sugedusių. Visų pirma, pabandykite daržoves išdalinti pažįstamiems arba tiems, kuriems jų reikia. Jei tai nepadeda, pereikite prie plano B. Pateikiame šešis būdus, kaip peržiemojusioms daržovėms suteikti antrą gyvenimą.
KUR GALIMA PANAUDOTI SENAS DARŽOVES
Komposto duobė
Lengviausias ir naudingiausias būdas atsikratyti senų daržovių. Galima išmesti dar gerus ir supuvusius vaisius. Vienintelė sąlyga – jie neturi būti apdoroti pesticidais. Daržovės greitai virsta organinėmis trąšomis, kurios puikiai papildo naująjį derlių.
Papildomos trąšos krūmams
Šiuo atveju tinka tik bulvės ir jų lupenos. Tai papildoma trąša. Kartais uogakrūmiams gali būti sunku įsisavinti dirvožemyje esantį fosforą. Dirvožemio mikroorganizmai, kurie aktyviau veikia esant bulvių lupenoms, gali padėti tai padaryti.
Šiltos lysvės
Kai kurie augalai mažiau toleruoja staigius temperatūros svyravimus nei kiti. Jiems galite sukurti vadinamuosius „šiltus guolius“. Jie ypač populiarūs nestabilaus klimato regionuose. Lysvės pripildomos augalinių liekanų, kurios yrant išskiria šilumą, aprūpina augalus maistinėmis medžiagomis ir užtikrina tinkamą šaknų vėdinimą.
Augalų įšaknijimas
Dar vienas bulvių gumbų panaudojimo būdas. Tikriausiai esate girdėję, kad rožės geriau įsišaknija, jei prieš sodinimą auginio galą įdedate į bulvę. Ši daržovė suteikia augalui papildomą kiekį maistinių medžiagų ir apsaugo jaunas šaknis nuo nušalimo.
Alkoholinio gėrimo gamyba
Iš vaisių gaminamas puikus naminis vynas. Kita vertus, iš daržovių gaminama puiki degtinė. Internete galima rasti daugybę receptų. Galite naudoti beveik bet ką, jei tik tai nebus visiškai supuvę.
Natūralūs dažai
Ryškiaspalves daržoves galima lengvai paversti dažais. Prisiminkite, kaip populiaru būdavo virti kiaušinius svogūnų lukštuose. Burokėliai ir morkos nuo seno naudojami maisto dažikliams gaminti.
Tačiau augaliniai dažai naudojami ne tik kulinarijoje. Juos galite naudoti tapybai ant popieriaus. Pavyzdžiui, burokėlį supjaustykite mažais gabalėliais, užpilkite trupučiu vandens ir išvirkite. Leiskite daržovėms atvėsti vandenyje, o po to sutrinkite jas kartu su skysčiu. Mišinį užriškite marle ir išspauskite. Pagaminta!
Ką dar galima padaryti su senomis daržovėmis?
Be visų minėtų būdų, senos daržovės gali būti puiki medžiaga natūraliems vabzdžių atbaidikliams ar net dirvožemio gerinimo mišiniams. Pavyzdžiui, sutrintos česnako ar svogūno liekanos sumaišytos su vandeniu gali būti naudojamos kaip natūralus purškalas nuo kenkėjų. Taip pat kai kurios daržovės (pavyzdžiui, moliūgų likučiai ar salierų stiebai) gali būti dedamos į vandenį ir kelias dienas mirkomos, kad vėliau taptų natūraliu trąšų nuoviru. Toks skystis gali būti naudingas ne tik daržo augalams, bet ir kambarinėms gėlėms – ypač tada, kai norisi jų nežaloti cheminėmis priemonėmis.
Kai buvau maža mergaitė, mėgau iš turimų medžiagų gaminti įvairius žmogeliukus. Žinoma, vaisiai ir daržovės greitai sugesdavo, bet emocijos išliko. Tai yra mano asmeninė patirtis. Tai mažiau praktiška, bet vaikams tai patinka. Ką darote jūs su senomis daržovėmis?

Esu Barbora, įdomybės skilties autorė. Pasaulyje vyksta tiek daugi įvairiausių įdomybių, jog tikrai būtų nepadoru jomis pasidalinti ir su skaitytojais. Šioje skiltyje stengiuosi įgyvendinti savo misiją dalintis įdomiomis naujienomis su įvairaus amžiaus skaitytojais.