Pelėsinis sūris – labai skanus delikatesas, kuris gali būti patiekiamas kaip užkandis, arba naudojamas įvairių patiekalų ruošimui. Nors šio sūrio nauda yra ne ką mažesnė nei kitų pieno produktų, tačiau visada svarbu įsitikinti, kad šis sūris nėra sugedęs.
Labai mėgstu brie sūrį su baltuoju pelėsiu – jis minkštas, švelnus ir malonaus skonio. Mėgaujuosi juo kartu su saldžiomis uogomis, kruasanais ar su prancūzišku batonu. Taip pat man labai patinka Gorgonzola, Shropshire ir Marble Bleu – brandintas, sodraus riešutų-pipirų aromato ir turintis ilgai išliekantį poskonį sūris. Jį derinu su medumi ar saldžiais vaisiais, be to, iš jo neretai ruošiu kreminius padažus.
Šių sūrių pelėsiai yra valgomi. Pavyzdžiui, mėlynasis pelėsis yra vadinamas Penicillium. Jis aptinkamas tokiuose sūriuose kaip Gorgonzola ir Roquefort. Baltasis pelėsis – į mieles panašūs grybai Geotrichum candidum, dengiantys brie ir camembert sūrius.
Šie pelėsiai yra visiškai nekenksmingi, tačiau tik tada, jei sūris yra šviežias. Taigi, šį kartą papasakosiu apie tai, ar pelėsinis sūris yra tinkamas vartoti.
Skubu priminti, kad pelėsinį sūrį vertėtų pirkti tik patikimose vietose. Visada atkreipkite dėmesį į sūrio pagaminimo ir galiojimo datą. Taip pat ne ką mažiau svarbu įvertinti ir paties sūrio išvaizdą: įvertinkite, ar sūrio paviršiuje nėra tamsių dėmių, ir ar ant sūrio nėra gleivių.
Nusipirktą sūrį laikykite šaldytuve ir stebėkite jo tekstūrą: įvertinkite, ar ji nesiskiria nuo tos, kokia buvo sūrį įsigijus. Pavyzdžiui, sūris gali pradėti trūkinėti ir trupėti.
Jei jaučiate ryškų „amoniako“ aromatą, sūrio geriau nevalgyti. Mėlynieji sūriai yra gana ryškaus ir kiek aštroko aromato, o sūriai su baltuoju pelėsiu turi grybų pokvapį. Pelėsinio sūrio kvapas neturėtų priminti amoniako aromato: jei taip nutinka, sūris nebetinkamas vartoti.
Jei dvejojate, ar sūris yra tinkamas vartoti, galite paragauti. Sugedęs sūris yra kartokas, todėl pajutę kartumą sūrį be gailesčio išmeskite.
Kad pelėsinis sūris ilgiau išliktų šviežias, rekomenduoju jį laikyti folijoje arba specialiame popieriuje.