Antradienis, 20 gegužės, 2025

Naujausi

Kaip skaniai iškepti daržoves: patyrusių virėjų patarimai

Atrodytų, kad kepant daržoves negali kilti jokių sunkumų. Daržovių patiekalų gaminimas gana dažnai atrodo kur kas paprastesnis nei žuvies ar mėsos kepimas, tačiau kepant daržoves rezultatas ne visada yra toks, kokio norėtųsi. Taigi, jei norite, kad daržovės būtų tikrai skanios, naudinga vadovautis tam tikrais virėjų patarimais, kurie jums padės paruošti tiesiog tobulus patiekalus. Pasinaudokite patyrusių virtuvės šefų patarimais,  ir paruoštų daržovių skoniu tikrai neteks nusivilti.

5 profesionalų virėjų triukai

Vieno populiaraus restorano šefai papasakojo, kaip skaniai paruošti daržoves. Pasirodo, viskas yra gana paprasta: tereikia laikytis 5 pagrindinių taisyklių.

Tinkamai supjaustykite daržoves

Pirmiausia reikia tinkamai supjaustyti daržoves. Jos turėtų būti vienodo dydžio, nes tuomet daržovės iškeps tolygiai. Tinkamas daržovių supjaustymas yra dar svarbesnis nei pasirinkta kepimo temperatūra.

Augalinis aliejus

Prieš pašaudami daržoves į orkaitę, pirmiausia jas nusausinkite ir apšlakstykite augaliniu aliejumi. Aliejaus kiekis priklauso nuo kepamų daržovių: pavyzdžiui, brokoliams ir baklažanams reikės daugiau aliejaus nei kitoms daržovėms. Porėtos struktūros daržovės riebalus pasisavina daug intensyviau nei šakniavaisiai. Jei norite, kad daržovės pasidengtų traškia plutele,  tuomet daržovių nelupkite. Nuvalykite jas virtuviniu šepečiu, gerai nuplaukite ir nusausinkite. Kepimo skardą ištepkite 2 valg. š.  saulėgrąžų (arba alyvuogių) aliejaus.

Maišymas

Orkaitėje kepamas daržoves reikia maišyti rečiau nei kepamas keptuvėje. Dažniausiai pakanka daržoves sumaišyti du kartus, ir tuomet jos tinkamai iškepa. Jei daržovės maišomos saikingai, jos įgauna gražų  auksinį atspalvį, taigi, patiekalas atrodo estetiškiau.

Optimali temperatūra

Jei kepimo temperatūra yra labai žema, daržovės neįgauna auksinio atspalvio. Optimali daržovių kepimo temperatūra yra 180-200 laipsnių Celsijaus. Iškeptos daržovės iš išorės bus traškios, o viduje – minkštos.

Tinkamas daržovių išdėstymas

Naudinga žinoti, kad daržovės geriausiai iškepa metalinėje skardoje. Jei daržoves kepsite kepimo formoje aukštais kraštais, kepamos daržovės gali ištežti. Kuo žemesnis yra kepimo indas, tuo geresnio rezultato galima tikėtis. Stenkitės daržoves išdėstyti taip, kad jos nesiliestų viena prie kitos, be to, jas geriausia kepti vienu sluoksniu.

Na, ir pabaigai: prieš kepdami daržovių nesūdykite! Jei daržoves pasūdysite, jos išleis sultis, todėl iškeptos daržovės bus ištižusios. Daržoves geriausia sūdyti prieš jas patiekiant.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---