Obuoliai yra vaisiai, pasižymintys labai naudingomis savybėmis. Juose yra vitaminų B, C ir mikroelementų kalcio, geležies, fosforo ir kalio. Obuoliai padeda pagerinti organizmo medžiagų apykaitą, drėkina odą, gerina nuotaiką ir ramina nervus. Obuolius galima valgyti žalius, virtus, keptus ar iš jų pagamintus įvairius desertus. Tačiau dažniausiai žmonės juos valgo žalius. Mitybos specialistai padarė išvadą, kad nekontroliuojamas šio vaisiaus vartojimas gali būti žalingas organizmui.
Kada nereikėtų valgyti obuolių
Ryte nevalgykite jų tuščiu skrandžiu
Mitybos specialistai draudžia valgyti obuolius tuščiu skrandžiu. Po nakties miego skrandis dar nėra pabudęs ir yra gana jautrios būklės. Obuoliuose yra daug obuolių rūgšties, vitamino C ir citrinos rūgšties. Suvalgius per daug šių vaisių, kyla cheminė reakcija su skrandžio rūgštimi, todėl atsiranda virškinimo trakto diskomfortas, pykinimas ir kiti simptomai. Obuolių ypač nereikėtų valgyti tuščiu skrandžiu žmonėms, kurie jau serga skrandžio ligomis. Obuoliuose yra daug cukraus, todėl diabetikai taip pat neturėtų valgyti obuolių tuščiu skrandžiu.
Nevalgykite obuolių naktį
Daugelis yra girdėję posakį: „Ryte valgykite auksinius obuolius, po pietų – sidabrinius, o vakare – supuvusius.“ Ką tai reiškia? Ryte blužnis ir skrandis žmogaus organizme yra aktyviausi, todėl obuolių valgymas tuo metu turi geriausią poveikį. Naktį blužnis ir skrandis bus ne tokie aktyvūs, o natūralių maistinių medžiagų įsisavinimo efektyvumas bus palyginti mažas. Todėl geriau nevalgyti obuolių prieš naktį. Be to, obuolių valgymas po vakarienės nėra palankus virškinamojo trakto darbui, per didelis jų kiekis ne tik padidina skrandžio apkrovą, bet ir paverčia cukrų riebalais ir kaupiasi organizme.
Nevalgykite obuolių po jūros gėrybių
Obuoliuose yra tanino rūgšties, kuri turi įtakos jūros gėrybių baltymų įsisavinimui. Sunkiais atvejais gali pasireikšti pykinimas, pilvo skausmas ir vėmimas. Todėl obuolius geriau valgyti praėjus 2 valandoms po jūros gėrybių valgymo. Geriausias metas valgyti obuolius – ryte, bet ne tuščiu skrandžiu, o praėjus valandai po valgio. Valgydami obuolius ryte tarp valgymų galite susigrąžinti energiją, atgaivinti protą, padidinti darbo našumą ir pagreitinti maistinių medžiagų įsisavinimą.