Šaldytuvas namuose dažniausiai asocijuojasi su šviežumu. Juk kai ką nors į jį įdedame, jis iškart pradeda kvepėti ir šviežumas išlieka ilgai. Tačiau iš tikrųjų, tai ne visada yra net arti tiesos. Laikyti maistą šaldytuve kartais visiškai beprasmiška, o kartais net gali sukelti priešingą efektą.
Maisto produktų laikymas šaldytuve
Kai kurių, toliau pateiktame sąraše išvardytų maisto produktų, niekada negalima laikyti šaldytuve, o kai kuriuos galima laikyti šaldytuve pagal pageidavimus. Pavyzdžiui, jei mėgstate valgyti kokį nors maistą šaltą.
Egzotiniai vaisiai
Bananai, papajos, mangai ir panašūs vaisiai paplitę atogrąžų klimate. Todėl dėl per žemos temperatūros jie greitai praranda savo struktūrą. Pavyzdžiui, bananai sparčiai juoduoja ir tampa minkšti kaip košė.
Pomidorai
Su šia daržove yra viskas gerokai sudėtingiau. Ideali pomidorų laikymo temperatūra yra 12-20 laipsnių. Kaip jau supratote, vasarą taip vėsu nebūna nė vienuose namuose. Kambaryje jiems per karšta, o šaldytuve – per šalta.
Jei turite rūsį ar ką nors panašaus, džiaukitės, kad jums pasisekė, ir laikykite pomidorus būtent ten. Gandai apie tai, kad pomidorai šaldytuve praranda savo tekstūrą ir skonį, yra tik mitas. Tačiau vis tiek reikia atsižvelgti į tai, kiek pomidorai yra prinokę ir kiek jų reikia greitam maistui pagaminti.
Rekomenduojame įsigyti vienam ar dviem patiekalams reikalingą jų kiekį ir laikyti virtuvėje, kad per daug neatšaltų. Jei turite didelį kiekį, dalį galite laikyti šaldytuve.
Bulvės
Šią daržovę taip pat geriausia laikyti rūsyje, t. y. tamsioje, vėsioje vietoje. Jei tokios galimybės neturite, namuose vis tiek nelaikykite daug bulvių. Jokiu būdu nelaikykite jų šaldytuve! Geriau jas saugoti tiesiog specialioje tokių daržovių laikymo vietoje.
Žemoje temperatūroje suskyla bulvių krakmolas, o tai labai pakeičia daržovės tekstūrą ir skonį.
Citrusiniai vaisiai
Visus apelsinus, citrinas, mandarinus ir laimus geriausia laikyti tiesiog ant virtuvės stalviršio. Jei citrusinius vaisius per greitai perkelsite į šaltą vietą, jų minkštimas gali tapti neskanus.
Blogiausia yra, jei jie buvo laikomi šaltai prekybiniuose sandėliuose, o paskui įnešti į prekybos centrą, kad sušiltų. Po to galbūt parsinešėte juos maišelyje per šalčius namo, paskui jie vėl sušilo iki kambario temperatūros ir vėl juos įdėjote į šaldytuvą.
Sviestas
Norint ilgai išlaikyti sviestą namuose, neabejotinai laikykite jį šaldytuve. Tačiau visi esame susidūrę su problema, kai sviestas tampa per kietas. Jo neįmanoma užtepti ant duonos ar skrebučių, todėl kyla daug nepatogumų.
Bet yra šios problemos sprendimas, ir čia jums padėtų sviestinė. Atpjaukite dalį sviesto, kurį planuojate suvalgyti per 2-3 dienas, ir įdėkite jį į sviestinę. Svarbu, kad sviestas nebūtų atvirame ore ir nebūtų veikiamas tiesioginių saulės spindulių. Tokiu pavidalu jį galėsite saugiai laikyti tiesiog virtuvėje. Jis per kelias dienas nesuges ir džiugins jūsų gomurį.
Slyvos ir persikai
Kaulavaisių negalima laikyti šaldytuve, kol jie visiškai nesunoksta. Priešingu atveju nokimo procesas sutriks, o skonis ir tekstūra nebebūtų tokie patys. Todėl ne visiškai prinokusius vaisius laikykite virtuvėje, o paskui suvalgykite. Į šaldytuvą galite dėti tik visiškai prinokusius vaisius, kad šiek tiek pailgintumėte jų galiojimo laiką, bet ne prieš jiems sunokstant.
Vytinta mėsa
Mėsos vytinimą žmonija išrado norėdama pailginti mėsos galiojimo laiką nenaudojant žemos temperatūros. Taigi, šiuo atveju tikrai nereikia šio produkto laikyti šaldytuve. Geriau jį padėkite vėsioje ir vėdinamoje vietoje.
Padažai
Jei šaldytuve neturite daug vietos, būtinai iš jo išimkite visus padažus. Juos galite saugiai laikyti tiesiog virtuvėje. Kečupą, garstyčias, sojų padažą, balzaminį actą ir daugelį kitų padažų atidarius galima laikyti kambario temperatūroje.
Paprikos
Paprikas į šaldytuvą reikėtų dėti tik tada, kai jos visiškai sunoksta ir jei jūs norite dar pratęsti jų galiojimo laiką vienai ar dviem dienoms. Jei tai padarysite anksčiau arba laikysite jas ten visą laiką, paprikos greitai suvys. Ir nepavyks išvengti nemalonios jų išvaizdos.
Duona
Keista, bet duoną geriausia laikyti duoninėje – ji buvo išrasta ne veltui. Laikoma žemoje temperatūroje duona labai greitai praranda savo drėgmę. Dėl to jos skonis gerokai suprastėja. Be to, jei duona pelija duoninėje, o ne šaldytuve, tai nereiškia, kad geresnis būdas ją laikyti šaltai.
Pelėsis žemoje temperatūroje vystosi lėčiau. Tačiau jei procesas jau prasidėjo, jo sustabdyti nebebus įmanoma. Taigi duona, laikoma šaldytuve, iš išorės atrodys įprastai, tačiau jos viduje jau bus mikroskopinis pelėsis.
Maisto produktų laikymas šaldytuve yra šiuolaikinio pasaulio prabanga, kurią reikėtų branginti.
Kaip manote, ką dar galima įtraukti į šį sąrašą?