Trečiadienis, 16 liepos, 2025

Naujausi

Močiutės patarimai, kaip sterilizuoti stiklainius šaltuoju būdu

Norint būti pasirengusiems konservavimo sezonui, verta žinoti, kaip sterilizuoti stiklainius. Mano mama visada tai darydavo su verdančio vandens pagalba. Ant viryklės užkaisdavo virdulį, ant viršaus uždėdavo stiklainį, taip laikydavo jį virš garų, o po to užsukusi dangtelį, padėdavo dangteliu žemyn ant rankšluosčio.

Ši procedūra užima daug laiko ir reikalauja daug pastangų, todėl nėra daug noro taip ilgai dirbti. Viskas pasikeitė, kai mano anyta pasidalijo su manimi keliomis gudrybėmis. Gaila, kad nesužinojau apie juos anksčiau!

KAIP STERILIZUOTI STIKLAINIUS

Šiandien aš noriu jums papasakoti, kaip sterilizuoti stiklainius šaltuoju būdu. Jei, tarkime, 0,7 litro talpos stiklainį sterilizuotumėte garais mažiausiai 10 minučių, tai tik 20-30 sekundžių reiktų naudojant šaltąjį metodą, o tai tikrai reikšmingas skirtumas…

Stiklainiai turi būti sterilizuojami, kad neplistų mikrobai ir nesugestų žiemai skirti maisto produktai. Šaltas sterilizacijos būdas tikrai sutaupo laiko, o stiklainiai, nors ir šalti, neskyla užpylus verdančiu vandeniu.

Naudojant šį metodą nereikia viryklės, mikrobangų krosnelės ar ko nors kito, kuo reikia kaitinti. Jums reikės buteliuko spirito, degtinės arba acto!

Pirmiausia patikrinkite, ar stiklainiai nėra įskilę, įtrūkę ar suaižėję. Stiklainiai konservavimui gali būti naudojami tik be jokių pažeidimų. Dangteliai turi būti lygūs, be įbrėžimų ir rūdžių. Kruopščiai išplaukite stiklainius ir dangtelius švaria kempinėle. Geriausia tai daryti naudojant sodą, garstyčių miltelius arba ūkinį muilą. Įprastos plovimo priemonės tam netinka, nes jose esantys cheminiai priedai gerai neišsiskalauja.

Į švarų stiklainį supilkite spiritą (40-50 ml); jei neturite jo, galite naudoti stiprią degtinę (apie 50-70 ml) arba 9% maistinį actą (daugiau nei 50 ml).

Tada stiklainį uždarykite dangteliu ir pusę minutės stipriai pakratykite, tada atidarykite stiklainį ir supilkite jo turinį į kitą stiklainį. Tęskite taip toliau, priklausomai nuo to, kiek stiklainių jums reikia konservų gamybai.

Šaltos sterilizacijos metodu galite sužinoti, ar gerai dangtelis priglunda prie stiklainio. Jei jis nesandarus, konservuojant jis sandariai neužsidarys, vadinasi, dangtelį reikia pakeisti kitu. Šis metodas taip pat geras, nes sterilizuoti galima bet kuriuo patogiu metu, pvz., kol užverda vanduo. Taip pat sutaupysite elektros arba dujų!

PAPILDOMAS PATARIMAS

Taip pat siūlau išsiaiškinti, dėl ko konservuoti maisto produktai genda ir kaip to išvengti. Ir kodėl svarbu rinktis tik išbandytus konservų receptus, kad netektų gailėtis dėl „išpūstų“ dangtelių.

Dabar jau žinosite, kaip sterilizuoti stiklainius šaltuoju būdu. Mano nuomone, tai labai patogu ir greitai padaroma, o tai šiais laikais nėra taip jau nesvarbu. Būčiau laiminga, jei komentaruose pasidalintumėte savo mėgstamiausiais receptais žiemai.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---