Dažnai daug laiko praleidžiame atlikdamos namų ruošos darbus, siekdamos tobulos švaros ir tvarkos. Apmaudu, kad mūsų artimieji to nepastebi arba priima tai kaip savaime suprantamą dalyką. Gali būti, kad laikas pergalvoti keletą namų ruošos darbų ir nešvaistyti jiems brangaus laiko.
NEREIKALINGI NAMŲ RUOŠOS DARBAI
Profilaktinis vamzdžių valymas
Jei kanalizacija užsikimšusi, žinoma, ją reikia išvalyti. Tačiau nereikia be reikalo naudoti cheminių medžiagų ir tai nėra visiškai saugu.
Plytelių siūlių valymas – nedėkinga užduotis. Daug veiksmingiau yra kartą per metus jų sandūras padengti hermetiku ir nešvaistyti laiko bei energijos bereikalingam valymui.
Reguliarus buto grindų valymas
Pakanka kartą per savaitę išsiurbti ir išplauti grindis. Jei nenaudojate vieno iš kambarių dažnai, galite valyti net du kartus per mėnesį.
Nešvarių paviršių valymas rankomis
Dažnai, norėdami kuo greičiau nuvalyti paviršius, naudojame ne tik buitinę chemiją, bet ir fizinę jėgą. Tačiau mums tereikia būti kantrioms ir laukti, kol priemonė pradės veikti.
Viryklės ir orkaitės valymas
Viryklę pakanka valyti kartą per dieną drėgna šluoste ir kartą per savaitę specialiais plovikliais. Be to, kepant žuvį ar mėsos kukulius, viryklės paviršių verta uždengti aliuminio folija. Tai taip pat apsaugos orkaitę nuo riebalų purslų. Orkaitę reikia valyti tik maždaug 3-4 kartus per metus.
Ketaus indų plovimas
Ketaus keptuvės nereikia plauti kiekvieną kartą, kai ją panaudojate. Pakanka nuvalyti ją servetėle ir patepti aliejumi. Jei keptuvę reikia išplauti, ją po to reikia išdžiovinti arba pakaitinti ant liepsnos.
Visų maisto produktų plovimas
Nebūtina plauti absoliučiai visų maisto produktų. Pavyzdžiui, žalios mėsos plauti nereikia. Svarbiausia, kad ji būtų termiškai apdorota. Taip pat grybus nuvalykite popieriniu rankšluosčiu. Jei juos plausite, jie greičiau suges, o jų skonis pasikeis.
Arbatinukų ir kavos virimo aparatų plovimas
Ant arbatinukų ir kavos virimo aparatų sienelių pasilieka plėvelė, kuri sunkiai nusiplauna. Specialistai teigia, kad kavą tereikia nuplauti, o ant sienelių likę kavos likučiai suteikia gėrimui dar geresnį skonį.
Išplautų indų džiovinimas rankšluosčiu
Po indų plovimo nereikia jų nusausinti rankšluosčiu – tiesiog suvalykite visus vandens lašus šluoste, kuria plovėte indus. Nereikia nuplauti indų prieš dedant juos į indaplovę. Tiesiog nuvalykite maisto likučius nuo užterštų indų.
Daržovių plovimas prieš virimą
Daržovių žievelėse yra daug maistingųjų medžiagų. Jei ketinate kepti daržoves – baklažanus, bulves, cukinijas, morkas – tereikia jas nuplauti ir nenuskusti. Tuomet ne tik sutaupysite laiko, bet ir išgausite naują patiekalų skonį.
Drabužių ir patalynės lyginimas
Šiais laikais namų šeimininkės vis rečiau lygina patalynę ir dar rečiau ją krakmolina. Specialistai teigia, kad nelyginta patalynė geriau praleidžia orą ir ant jos patogiau miegoti. Kad nereikėtų gaišti laiko lyginant, kartais pakanka drabužių per stipriai neišgręžti, o pakabinti juos ant pakabų, kad vanduo nutekėtų.
Užuolaidų skalbimas prieš atostogas
Užuolaidas reikėtų skalbti kartą per pusmetį, o ne prieš kiekvienas atostogas, kaip buvo įprasta sovietmečiu. Per dažnai skalbdami užuolaidas, galite deformuoti audinį.
Jei išanalizuosite savo namų ruošos darbus ir nuspręsite, kurių iš jų atsisakysite, turėsite daugiau laisvo laiko, kurį galėsite praleisti su artimaisiais ir daryti tai, kas jums iš tiesų patinka!