Ketvirtadienis, 29 gegužės, 2025

Naujausi

Paprastas kiaulpienių sirupo receptas. Jį verta naudoti!

Pavasariui prasidėjus, pievos pasipuošia ryškiai geltonais kiaulpienių žiedais, kurie ne tik džiugina akį, bet ir slepia vertingas gydomąsias savybes. Nuo seno kiaulpienės naudojamos liaudies medicinoje dėl savo valančio ir stiprinančio poveikio organizmui. Vienas iš gardžiausių ir naudingiausių būdų pasinaudoti šio augalo galiomis – pasigaminti kiaulpienių sirupą. Jis primena medų, pasižymi maloniu skoniu bei gali padėti stiprinti imunitetą ir lengvinti kvėpavimo takų negalavimus. Sužinokite, kaip paprastai ir greitai pasigaminti kiaulpienių sirupą savo namuose!

Auksas, pasislėpęs žolėje

Kiaulpienės pas mus gana išplitusios. Intensyviai geltonos spalvos žiedus galima pamatyti pievose, daržuose ir parkuose. Šios gėlės rodo vasaros atėjimą ir puikiai tinka nuostabiam sirupui pasigaminti, kuris teigiamai veikia mūsų organizmą.

Vaistai iš kiaulpienių

Kiaulpienių sirupas pirmiausia padidina organizmo imunitetą ir palaiko jį kovojant su kitais mikroorganizmais. Sirupas turi antivirusinių ir antibakterinių savybių, taip pat padeda įveikti kvėpavimo takų ligas. Be to, jis gydo šlapimo takų infekcijas, stimuliuoja kepenis ir padidina skrandžio sulčių sekreciją. Taip pat verta paminėti, kad šis sirupas valo organizmą nuo toksinų, mažina cukraus kiekį kraujyje ir atitolina senėjimo procesus, nes stabdo laisvųjų radikalų vystymąsi. Kaip jau supratote, kiaulpienė yra puikus augalas! Norint išnaudoti visas šio augalo savybes, verta pasidaryti sirupą.

Derliaus nuėmimo laikas

Kiaulpienės žydi balandžio pabaigoje ir gegužės pradžioje. Taip pat atsitinka, kad jos vėl žydi rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais (turi būti tinkamos oro sąlygos). Augalo žiedus (jie turi būti gerai užaugę) rinkite sausą ir saulėtą dieną. Svarbu, kad ant jų nebūtų rasos lašų ar lietaus. Negalima rinkti tų žiedų, kurie auga prie kelio arba yra veikiami teršalų.

Sirupo ingredientai:

  • apie 300–500 kiaulpienių žiedų;
  • 1 kg cukraus;
  • 1 l vandens;
  • 1 citrina.

Kaip pasigaminti sirupą?

Sudėkite žiedus ant laikraščio ir palaukite 30 minučių, kol išlįs vabaliukai. Tada suberkite žiedus į puodą ir užpilkite verdančiu vandeniu. Į maždaug litro puodą turėtų tilpti 300–500 žiedų. Viską virkite 15 minučių. Galiausiai į puodą sudėkite citrinos griežinėlius. Uždenkite puodą dangčiu ir palikite per naktį arba 12 valandų pastovėti.

Praėjus šiam laikui, perpilkite mišinį per marlę ir įdėkite cukraus. Virkite ant silpnos ugnies, kol ištirps cukrus (kuo ilgiau virsite, tuo geresnė bus tekstūra). Karštą sirupą nedelsdami supilkite į sterilizuotus stiklainius ir padėkite aukštyn kojomis.

Jei verdant ugnis bus per didelė, cukrus karamelizuosis ir sirupas bus tamsios spalvos.

Kaip vartoti sirupą?

Rekomenduojama suvartoti 2-3 arbatinius šaukštelius sirupo kasdien. Vaikų dozė turėtų būti sumažinta perpus. Sirupo galima įpilti į arbatą, vandenį ir užsilašinti ant duonos riekelės.

Ar jūs kada nors gaminote kiaulpienių sirupą? Siūlome jį išbandyti.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Įtraukite šiuos tris produktus į savo mitybą, kad išvengtumėte širdies smūgio

Širdies smūgis yra viena pagrindinių mirties priežasčių pasaulyje. Tinkama mityba gali tapti natūraliu skydu mūsų širdies ir kraujagyslių sistemai. Kokius produktus valgyti? Kuo pavojingas per...

Kolorado vabalai bulvėms – kaip atpažinti ir efektyviai naikinti pavojingus kenkėjus

Kolorado vabalai (Leptinotarsa decemlineata) – vieni pavojingiausių bulvių ir kitų bulvinių šeimos augalų (baklažanų, pomidorų) kenkėjų. Šie ryškiai geltonai dryžuoti vabalai ir jų oranžinės...
---