Jei norite, kad mėsa ilgiau išliktų šviežia, neprarasdama savo skonio bei tekstūros, turėtumėte laikytis kelių praktiškų taisyklių. Taip pat pateiksime keletą paprastų gudrybių, kurias galite veiksmingai išbandyti.
Ką daryti, kad mėsa šaldytuve ilgiau išliktų šviežia?
Žinome, kad žalio maisto atveju bakterijų dauginimosi rizika gali būti didesnė nei termiškai apdorotame maiste. Tačiau, jei imsitės kelių paprastų atsargumo priemonių, galite saugiai išlaikyti maistą, taip pat ir šviežią mėsą, nepriklausomai nuo to ar pasirenkate trumpesnį laiką laikyti šaldytuve, ar ilgesnį laiką – šaldiklyje. Dauguma žmonių vargu ar susidurs su problemomis, susijusiomis su laikymu šaldiklyje, todėl panagrinėsime mėsos laikymą šaldytuve.
Kaip laikyti šviežią mėsą šaldytuve?
Lengviausias būdas išsaugoti šviežią mėsą – įdėti ją į šaldytuvą. Vidutiniškai ji ten gali išbūti iki 6-7 dienų. Nors čia daug kas priklauso nuo mėsos rūšies, pakuotės tipo ir, žinoma, pirminio šviežumo.
Mėsos geriau nelaikyti plastikinėse pakuotėse, pavyzdžiui, maišeliuose, kuriuose ją pirkote pasvertą. Išimkite mėsą iš plastiko, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir įdėkite į sandarų stiklinį arba standų plastikinį indą. Mėsą dėkite į apatinį šaldytuvo skyrių, kuriame dėl žemesnės temperatūros mažiau dauginasi mėsoje esančios bakterijos. Kai nuspręsite naudoti mėsą savo gaminiams, išimkite ją iš šaldytuvo likus maždaug 30 minučių iki gaminimo pradžios. Prieš kepdami patikrinkite ar mėsa neturi nemalonaus kvapo, ar neprarado per daug skysčio. Svarbu, kad nebūtų pilkų ar žalsvų dėmių.
Mėsą aptepkite aliejumi
Jei neketinate virti šviežios mėsos, o tik kepsite ar troškinsite – tiesiog užpilkite ant jos aliejaus ir patepkite riebalais. Uždenkite mėsą indelyje. Šis aliejaus marinatas išlaikys mėsą šaldytuve daug ilgiau, net apie savaitę!
KO NEDARYTI, kad šviežia mėsa būtų geriausiai saugoma?
Nesvarbu, ar dedate mėsą į šaldytuvą, ar į šaldiklį, visada turite būti atsargūs, kad nepadarytumėte nedidelių klaidų, kurios gali sugadinti mėsos išsaugojimo procesą.
Niekada nedėkite šviežios mėsos gabalėlių prie virtos mėsos, nes žalios mėsos bakterijos gali užkrėsti jau paruoštą mėsą.
Mėsą, kurią norite ilgiau išlaikyti, visada laikykite sandariame indelyje, šaldytuvo maišelyje arba uždenkite folija.
Visada atskirkite skirtingas mėsos rūšis (vištieną, kiaulieną, jautieną): labai svarbu, kad jos „neužterštų“ viena kitos.
Jei nusprendėte receptams naudoti šaldytą mėsą, iš šaldiklio ją išimkite likus bent 12 valandų iki gaminimo ir leiskite šaldytuve lėtai atitirpti.