Slyva yra vienas iš pagrindinių augalų, augančių vidutinio klimato zonose. Sodininkai mano, kad tai natūralus kaukazinės slyvos ir erškėtrožės hibridas. Jas galima rasti beveik kiekviename sodo sklype, nes slyvos daugelį sužavėjo savo unikaliu skoniu.
Rekomendacijos dėl kaulavaisių pasirinkimo
Slyvų galite nusipirkti ištisus metus. Tačiau sultingiausi ir skaniausi kaulavaisiai parduodami nuo gegužės pradžios iki rugsėjo.
Renkantis kokybiškus kaulavaisius reikia atsižvelgti į keletą paprastų veiksnių:
- Pirmenybę teikite tik tvirtiems vaisiams;
- Venkite neprinokusių kaulavaisių;
- Rinkitės laukinėje gamtoje užaugintus kaulavaisius;
- Nepirkite per daug minkštų slyvų.
Šios paprastos taisyklės padės lengviau išsirinkti aukštos kokybės kaulavaisius, kurie bus be to dar ir labai skanūs. Slyvose yra daug naudingų komponentų. Tačiau kai kurių grupių žmonėms geriau susilaikyti nuo jų vartojimo.
Kokiomis gydomosiomis savybėmis pasižymi slyvos
Slyvų vaisius galima naudoti šviežius arba džiovintus. Šie kaulavaisiai taip pat puikiai tinka kompotams gaminti. Slyvos pasižymi vidurius laisvinančiu poveikiu, todėl gali būti vartojamos nuo vidurių užkietėjimo arba žarnynui valyti. Slyvų kompotas gali padėti atsikratyti uždegimų.
Sergant hepatitu, slyvos taip pat naudingos kepenims. Šie kaulavaisiai gerina ateroskleroze sergančių pacientų savijautą, skatina cholesterolio ir vandens pertekliaus pasišalinimą iš organizmo. Sudėtyje yra daug maistinių skaidulų, kurios gerina virškinimą. Slyvose esantys pektinai taip pat pašalina iš organizmo radioaktyviąsias medžiagas.
Kai kurie gydytojai rekomenduoja į sportininkų mitybą įtraukti slyvų. Po aktyvios treniruotės, jose esantis kalis, padeda raumenims sumažinti skausmą. Reikėtų valgyti tik prinokusius vaisius. Neprinokusios slyvos organizmui nieko gero neduoda.
Neigiamas poveikis organizmui
Ekspertai teigia, kad pernelyg gausus slyvų vartojimas gali sukelti neigiamų pasekmių. Daugeliui žmonių dažnai padidėja skrandžio rūgštingumas arba jie ima viduriuoti. Dažniausiai slyvos kenkia dėl to, kad jų yra suvartojama per daug.
Per vieną valgymą reikėtų suvalgyti ne daugiau kaip 6 dideles slyvas. Šių paprastų taisyklių laikymasis padės išvengti nepageidaujamo poveikio organizmui.
Toliau išvardytos žmonių grupės turėtų būti ypač atsargios valgydamos šiuos vaisius:
- Diabetu sergantys žmonės. Didžiausią pavojų kelia didelis cukraus kiekis vaisiuose.
- Gastrito paūmėjimo laikotarpis taip pat yra slyvų vartojimo kontraindikacija. Vartojant jas padidėja rūgštingumas, o tai neigiamai veikia sveikatos būklę.
- Sergantys uždegiminėmis sąnarių ligomis. Taip pat nereikėtų vartoti slyvų, jei tulžies pūslėje yra akmenų.
- Šių vaisių nereikėtų valgyti, jei yra individualus jų netoleravimas.
- Žindančioms motinoms slyvos gali sukelti viduriavimą, kuris sukelia greitą dehidrataciją.
Vaikams slyvos gali sukelti skrandžio sutrikimų. Jaunesniems nei 3 metų amžiaus vaikams vaisių geriau nevalgyti. Pediatrai leidžia duoti tik nedidelį kiekį slyvų tyrės.