Spirulina yra populiarus dumblis, dažnai naudojamas kaip maisto papildas. Nors ji laikoma naudinga sveikatai, netinkamai vartojama gali kelti potencialų pavojų sveikatai.
Kas žinoma apie spiruliną?
Spirulina – melsvai žali dumbliai, kuriuose yra 60% baltymų nuo bendro svorio, taip pat įvairių vitaminų ir mineralų. Tai puikus polinesočiųjų riebalų, antioksidantų, beta karotino šaltinis.
Tai populiarus supermaistas dėl savo naudingų savybių: turi aukštą baltymų, vitaminų (ypač B12), mineralų, antioksidantų ir nepakeičiamųjų amino rūgščių kiekį.
Dėl savo maistinių savybių spirulina dažnai naudojama kaip maisto papildas arba miltelių pavidalu, dedama į kokteilius, sultis ar patiekalus.
Ji išpopuliarėjo tarp vegetarų ir veganų. Tačiau, kaip ir vartojant bet kokius papildus, svarbu būti atsargiems.
Kaip papildas, ji reklamuojama dėl savo antioksidacinio, priešuždegiminio, imunostimuliuojančio potencialo ir gebėjimo mažinti cholesterolio kiekį.
Tačiau žmonės dažnai vartoja tokį papildą be reikalo arba draugų patarimu. Dėl to organizmui galima padaryti daugiau žalos nei naudos.
Spirulina ir jos trūkumai
Galimas užteršimas toksinais ir cistomis
Svarbu žinoti, kad laukinėje gamtoje surinkta spirulina gali būti užteršta sunkiaisiais metalais, bakterijomis ar mikrocistinais.
Dietologė pažymėjo, kad papildų, užterštų mikrocistinais, buvo rasta Italijoje, Šiaurės Amerikoje ir Kinijoje.
Galimas autoimuninės ligos eigos pablogėjimas
Kadangi spirulina veikia imuninę sistemą, ji gali turėti įtakos autoimuninėms ligoms, tokioms kaip vilkligė, išsėtinė sklerozė ir reumatoidinis artritas.
Spirulina veikia imuninę sistemą per natūralius žudikus (NK), kurie atakuoja galimas grėsmes ląstelių lygiu. Tikslių duomenų apie autoimuninių ligų ir spirulinos ryšį nėra, tačiau ji gali pabloginti hipotirozės eigą gydant tiroksinu.
Gali sulėtinti kraujo krešėjimą
Šis dumblis turi antikoaguliacinį poveikį, tai yra, gali skystinti kraują ir pailginti laiką, reikalingą jam krešėti (polinkis į kraujavimą).
Tiems, kurie vartoja antikoaguliantus arba serga kraujo krešėjimo sutrikimais, spirulina gali būti pavojinga ir sukelti naujų mėlynių bei kraujavimą.
Norint išvengti šalutinio poveikio, verta pirkti prekių ženklus, sertifikuotus rimtų organizacijų: U.S. Pharmacopeia (USP), ConsumerLab, NSF International.
Šaltinis: https://www.rbc.ua/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Sveiki, esu Kamilė, Hitas.lt straipsnių autorė. Aistra maisto gamybai, namų jaukumui ir asmeninei gerovei mane įkvepia dalintis atradimais – receptais ir patarimais apie meilę sau – su jumis, mieli skaitytojai.