Įėjus į prekybos centrą, lentynos vilioja dešimtimis sausainių rūšių. Tačiau už gražios pakuotės ne visada slypi saugus produktas. Būtent todėl svarbu mokėti teisingai skaityti etiketes.
Paprasta ir suprantama sudėtis – be „šifrų“ ir chemijos
Pirmasis ir pagrindinis kriterijus – sudėtis. Kuo trumpesnis ingredientų sąrašas ir kuo artimesnis jis namų receptui (miltai, sviestas, kiaušiniai, cukrus), tuo geriau. Venkite:
- E priedų, ypač E220-E228 (sulfitų), E320 (butilintas hidroksianizolas) ir E321 (butilintas hidroksitoluolas) – šie antioksidantai reguliariai vartojami gali būti toksiški.
- Margarino, hidrintų riebalų – juose yra transriebalų, didinančių širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
- Ingredientų su nesuprantamais pavadinimais: jei žodis skamba kaip iš chemijos vadovėlio – geriau grąžinti sausainius į lentyną.
Pažymėtina, kad kiekvieną įtartiną ingredientą galima patikrinti interneto svetainėse, tokiose kaip Open Food Facts, Dobavkam.net, Foodstr ir kt.
Kodėl reikia skaityti etiketes? Ženklinimo, atitinkančio įstatymus, buvimas
Pagal įstatymą „Dėl informacijos vartotojams apie maisto produktus“, ženklinimas turi apimti:
- Visą ingredientų sąrašą.
- Informaciją apie alergenus (glitimą, riešutus, pieną ir kt.).
- Maistinę vertę (kaloringumą, baltymus, riebalus, angliavandenius).
- Tinkamumo vartoti terminą ir laikymo sąlygas.
- Gamintojo pavadinimą ir adresą.
Jei ko nors iš to nėra – produktas pažeidžia įstatymus, vadinasi, gali būti nesaugus.

Kodėl reikia skaityti etiketes? Natūralūs riebalai – ne palmių aliejus
Palmių aliejus – pigus sviesto pakaitalas, dažnai naudojamas sausainių gamyboje. Jis nėra draudžiamas, tačiau 2016 m.
Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) pripažino, kad termiškai apdorojant jį susidaro potencialiai kancerogeninės medžiagos (riebalų rūgščių glicidolio esteriai).
Kokybės kontrolės sertifikatų arba ženklinimo buvimas
Kai kurie gamintojai ant pakuotės deda tokius ženklus kaip:
- ISO 22000 – tarptautinis maisto saugos standartas.
- HACCP – rizikos valdymo sistema maisto gamyboje.
- Organic, BIO, Eko – jei patvirtinta atitinkamu sertifikatu (pavyzdžiui, EU Organic).
Tokie ženklai nesuteikia 100% garantijos, tačiau rodo, kad gamintojas praeina papildomus patikrinimus.
Kodėl reikia skaityti etiketes? Maistingumas ir kaloringumas
Jei ant pakuotės parašyta, kad 100 g sausainių yra tik 180 kcal – verta suabejoti. Sausainiai paprastai yra kaloringi, todėl sąžiningas gamintojas neslėps šio fakto. Adekvatūs skaičiai 100 g: 400-500 kcal, iki 25 g riebalų, 50-70 g angliavandenių.
Parduotuvėje pirkti sausainiai nebūtinai turi būti „kenksmingi“. Tačiau tik atidus požiūris į etiketę padės išvengti paslėptų pavojų. Skaitykite, lyginkite, rinkitės protingai – ir tada arbatos gėrimas bus ne tik skanus, bet ir saugus!
Nuotraukos asociatyvinės © Canva
Šaltinis: https://www.rbc.ua/

Sveiki, esu Kamilė, Hitas.lt straipsnių autorė. Aistra maisto gamybai, namų jaukumui ir asmeninei gerovei mane įkvepia dalintis atradimais – receptais ir patarimais apie meilę sau – su jumis, mieli skaitytojai.