Šeštadienis, 10 gegužės, 2025

Naujausi

11 produktai, kuriuos kiekviena moteris turėtų valgyti po 50 metų

Po 50 metų moters organizmui reikia daugiau priežiūros ir palaikymo iš vidaus. Tinkama mityba tampa vienu pagrindinių sveiko senėjimo veiksnių, todėl į racioną šie produktai būtinai turi būti įtraukti.

Moterims būtini produktai: kiviai

Kivio vaisius turi puikią maistinę vertę, ypač kalbant apie vyresnių nei 50 metų moterų sveikatą. Jis gausus vitamino C, kuris būtinas sveikai odai, plaukams, kaulams ir imuninei funkcijai.

Dietologė Susan Greeley teigė, kad vitaminas C taip pat skatina kolageno gamybą, kuri su amžiumi labai sulėtėja. Be to, kiviuose yra skaidulų ir antioksidantų, kurie atitinkamai gerina žarnyno sveikatą ir apsaugo nuo ligų.

Norėdami mėgautis vaisiais, perpjaukite kivį per pusę ir išskobkite saldų minkštimą. Taip pat galite pridėti pjaustytų kivių į vaisių salotas arba patiekti juos ant jogurto.

Graikiškas jogurtas

Graikiškas jogurtas gali padėti palaikyti kaulų stiprumą ir raumenų masę su amžiumi. Tai susiję su dideliu kalcio ir baltymų kiekiu atitinkamai.

Be to, probiotikų kiekis graikiškame jogurte padeda įvairinti mikrobiomą – gyvybiškai svarbų žarnyno sveikatos aspektą.

Tai taip pat naudinga imuninei funkcijai, nes žarnynas labai glaudžiai susijęs su imunine sistema. Maišykite graikišką jogurtą į kokteilius, mėgaukitės juo su vaisiais ir riešutais arba naudokite kaip kreminį padažų pagrindą.

Moterims būtini produktai: slyvos

Kadangi slyvos yra daug skaidulų turintis produktas, jos naudingos žarnynui, kuriam su amžiumi reikia papildomo palaikymo.

Dėl slyvose esančio kalio, vitamino K ir antioksidantų, slyvos siejamos su geresne pomenopauzinio amžiaus moterų kaulų sveikata.

Norėdami gauti maksimalią naudą iš slyvų, verta suvalgyti penkis šešis gabalėlius per dieną.

Mėlynės

Vyresnėms nei 50 metų moterims mėlynės yra daugiau nei tik skanėstas. Sultingos uogos turi skaidulų ir antioksidantų antocianinų, kurie gali atitinkamai sumažinti aukštą cholesterolio ir aukštą kraujospūdį.

Be to, mėlynėse esantys antioksidantai ir polifenoliai gali pagerinti kraujo pritekėjimą į smegenis, pagerinti atmintį ir apsaugoti nuo su amžiumi susijusių protinės veiklos problemų.

produktai kurie reikalingi

Grybai

Šiame supermaiste yra daug antioksidantų, kurie padeda išvengti sveikatos problemų, su kuriomis dažnai susiduria vyresnio amžiaus moterys, įskaitant žarnyno sveikatą, atsparumą insulinui, uždegimą ir stresą.

Ultravioletiniams spinduliams apšvitinti grybai taip pat turi vitamino D – svarbios maistinės medžiagos stipriems kaulams.

Moterims būtini produktai: linų sėmenys

Linų sėmenys yra pagrindinis maistas vyresnėms nei 50 metų moterims. Mažytės sėklos palaiko širdies sveikatą, hormonų pusiausvyrą ir pažinimo funkcijas, kurios su laiku gali blogėti.

Pavyzdžiui, linų sėmenyse yra alfa-linoleno rūgšties (ALA) – omega-3 riebalų rūgšties tipo, kuri gali pagerinti kraujospūdį, malšinti uždegimą ir sumažinti cholesterolio kiekį.

Linų sėmenyse taip pat yra lignanų, kurie veikia kaip fitoestrogenai (t. y. maistiniai estrogenai), galintys palengvinti menopauzės simptomus ir reguliuoti hormonus.

Be to, produkte yra vitamino E, kuris gali apsaugoti nervų ląsteles nuo pažeidimų. Geriausia valgyti maltus linų sėmenis (o ne sveikus), nes juos lengviau virškinti ir geriau įsisavinti organizmas.

Konservuotos sardinės

Konservuotose sardinėse gausu kalcio, vitamino D ir omega-3 riebalų rūgščių, kurios būtinos smegenų, širdies ir kaulų sveikatai.

Jose taip pat daug baltymų, kurie gali padėti sulėtinti raumenų masės praradimą ir pagerinti fizinį pajėgumą su amžiumi.

Sardinėse yra vitamino B12 ir seleno – dviejų maistinių medžiagų, dalyvaujančių skydliaukės veikloje.

Lapiniai kopūstai (kale)

Lapiniai kopūstai yra svarbus maistas vidutinio ir vyresnio amžiaus moterims, ypač kalbant apie kaulų, širdies ir smegenų sveikatą.

Didelis kalcio ir vitamino K kiekis palaiko kaulų tankį ir mažina osteoporozės bei lūžių, kurie dažniau pasitaiko po menopauzės, riziką.

Lapiniai kopūstai taip pat gali palaikyti širdies sveikatą, skatindami azoto oksido gamybą, kuris gerina kraujotaką ir mažina kraujospūdį.

Be to, lapinėse daržovėse yra antioksidantų (liuteino ir polifenolių), kurie apsaugo smegenų audinį, mažindami uždegimą ir oksidacinį stresą.

Moterims būtini produktai: graikiniai riešutai

Graikiniai riešutai gali pagerinti atmintį, nuotaiką ir sukurti nervų apsaugą dėl neuroprotekcinių junginių, tokių kaip vitaminas E ir melatoninas.

Kalbant apie širdies ir kraujagyslių sistemą, naudingi graikinių riešutų riebalai gali sumažinti „blogojo“ cholesterolio MTL kiekį, potencialiai apsaugodami nuo širdies ligų.

Avokadai

Jei jums per 50, pagalvokite apie tai, kad valgytumėte daugiau avokadų. Jų naudingi riebalai ir skaidulos gali sumažinti „blogojo“ cholesterolio MTL kiekį ir sumažinti širdies ligų, kurių rizika vėlgi smarkiai išauga po menopauzės, riziką.

Be to, avokaduose yra liuteino ir B grupės vitaminų, kurie skatina smegenų sveikatą. Liuteinas gerina kraujotaką smegenų srityse.

Edamame (sojų pupelės ankštyse)

Produktas turi žarnynui naudingų skaidulų, priešuždegiminių omega-3 riebalų ir fitoestrogenų, kurie apsaugo nuo krūties vėžio ir širdies ligų. Be to, jame yra izoflavonų, kurie gali palengvinti menopauzės simptomus moterims.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Šaltinis: https://www.rbc.ua/

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Google „Žemėlapių“ – nauja funkcija, kuri pravers beveik kiekvienam

Nauja Google „Žemėlapių“ funkcija automatiškai analizuoja naudotojo ekrano nuotraukas (screenshot’us) ir iš jų išskiria vietovių duomenis. Po kovo mėnesio pristatymo Google „Žemėlapių“ programėlėje oficialiai startavo...

Saldus vasaros džiaugsmas: kaip sėti ir auginti arbūzus savo rankomis

Arbūzas – tai ne tik gaivinantis vasaros skanėstas, bet ir tikras vitaminų bei mineralų šaltinis. Nors dažnai manoma, kad arbūzus auginti sudėtinga, laikantis tam...
---