Yra nuomonė, kad kuo brangesnis produktas, tuo jis naudingesnis. Bet tai netiesa. Nepaisant aukštos kainos, kai kurie produktai slepia pavojų ir gali gal būti kenksmingi sveikatai.
Dešros gaminiai
Čia priskiriami dešrainiai ir dešrelės, kurių žaliavos dažnai yra neaiškios kokybės, o sudėtyje galima pamatyti neaiškių pavadinimų ir santrumpų sąrašą.
„Jei pažiūrėsite į sudėtį, ten rasite ir cukraus, ir dažiklių, skonio stipriklių, tirštiklių, stabilizatorių ir nežinia ko, aš net pats kartais nežinau tokių ingredientų, kurių jie ten prikišo“, – pridūrė ekspertas.
Kai kurie iš šių priedų blogai veikia žarnyno mikroflorą, gali provokuoti vėžį. Taip pat ten daug sočiųjų riebalų, kurie pertekliuje sukelia uždegiminius procesus organizme.
„Tai tiesiog maisto šiukšlės, arba pigios, nes ten nėra mėsos. O jei brangios, tai ten jos yra, bet su ja buvo atlikta daug manipuliacijų. Supraskite, kuo mažiau žmonės buria ir chemiškai apdoroja produktą, tuo jis naudingesnis, tai vadinama vientisu produktu“, – paaiškino nutriciologas.
Dažnai gamintojai nurodo mėsos procentą, bet kokios kokybės ta mėsa, nežinoma.
Kenksmingi produktai: konditerijos gaminiai
Kalba eina apie pramoninės gamybos gaminius, tokius, kokie parduodami prekybos centruose. Pagrindiniai ingredientai – cukrus, pigus palmių aliejus, tirštikliai, dažikliai ir saldikliai.
Cukraus ir kalorijų perteklius organizme sukelia uždegiminius procesus ir priešlaikinį senėjimą.
Geriausia tokius produktus pirkti iš konditerių, kurie gamina sąžiningai, iš natūralių ingredientų ir „be kibiro“ cukraus bei pigių riebalų.
Saldūs gazuoti gėrimai
Populiarūs saldūs gazuoti gėrimai yra vien tik cukrus ir dažytas vanduo.
„Mane prajuokina žmonės, kurie sako „cukraus nevartoju, dabar geriu arbatą be jo“, o tuo pat metu litre saldaus gazuoto vandens yra 22 šaukšteliai cukraus“, – sakė Popko.
Svarbu išmokti skaityti etiketes.
Kenksmingi produktai: fritiūrinėje kepti patiekalai
Tokie produktai kaip bulvių traškučiai, gruzdintos bulvytės ir viskas iš fritiūrinės yra stiprus kancerogenas, kurį labai sunku pašalinti iš organizmo. Organizmas nemoka skaidyti transriebalų ir tai gali sukelti vėžį bei kitas ligas.
Po kiekvieno kepimo fritiūrinėje aliejų reikia keisti. Kalbant apie bulvių traškučius, gamintojai dažnai to laikosi, tačiau jie yra kaloringi, nes prisigeria aliejaus.
Todėl tokius produktus vartokite labai retai, o bulves geriau gaminkite patys ir naudokite rafinuotą saulėgrąžų aliejų, kurį po kepimo išpilkite.
Jogurtai su priedais
Tokiuose jogurtuose labai daug cukraus, nekokybiškų priedų ir tirštiklių.
Naminis jogurtas yra supermaistas, o parduotuvinis 90% atvejų yra kenksmingas produktas. Geriausia pirkti klasikinį arba kefyrą.
Natūralus jogurtas ir kefyras yra geriausi probiotikai, kurie organizmui atneš tik naudą.
Kenksmingi produktai: majonezas
Beveik saugus bus tik naminis majonezas. Tačiau svarbu atsižvelgti į tai, kad jis labai riebus ir kaloringas.
Parduotuvių majonezuose sudėtyje galima rasti skonio pakaitalų, dažiklių ir transriebalų. Be to, pridedama tirštiklių, kurių „nemėgsta mūsų mikrobiota“.
Krabų lazdelės
Niekam nebus paslaptis, kad krabų lazdelės neturi nieko bendro su krabais. Pagrindas yra pigi žuvis, būtent atliekos, ir daug konservantų, kvapiųjų medžiagų bei užpildų.
Kenksmingi produktai: konservai
Čia taip pat priskiriamas visų mėgstamas tunas. Svarbu, kur jis pagautas, nes ši žuvų rūšis dažnai kaupia sunkiuosius metalus ir toksines medžiagas.
Skaitykite sudėtį, kad ten, be druskos, pipirų ir aliejaus, nieko nebūtų. Prieš vartojimą nupilkite aliejų.
Vaisų sultys
Tokiame produkte mažas sulčių procentas, visa kita – cukrus, kvapiosios medžiagos. O tai, ką mes laikome minkštimu, geriausiu atveju bus „obuolių išspaudos“.
Jei gamintojas ant pakuotės nurodė, kad tai 100% sultys, tai apskritai jūs geriate saldų vandenį su vitaminais, be skaidulų. Naudos iš tokių gėrimų mažai.
Šaltinis: https://www.rbc.ua/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Sveiki, esu Kamilė, Hitas.lt straipsnių autorė. Aistra maisto gamybai, namų jaukumui ir asmeninei gerovei mane įkvepia dalintis atradimais – receptais ir patarimais apie meilę sau – su jumis, mieli skaitytojai.