Medikai teigia, kad kiaušiniai – puikus lecitino šaltinis, kuris yra būtinas žmogaus smegenų veiklos palaikymui ir centrinės nervų sistemos veiklos normalizavimui. Vis dėlto, kiaušinių nereikėtų valgyti dideliais kiekiais: gydytojai pasidalino įžvalgomis, kiek kiaušinių galima suvalgyti per dieną.
Kuo kiaušiniai naudingi žmonių sveikatai?
Kiaušinių nauda yra tiesiog neabejotina. Šis maisto produktas stiprina imunitetą, normalizuoja kraujospūdį, saugo nervų sistemą, padeda kovoti su antsvoriu. Tai – gana nebrangus baltymų šaltinis, kurie reikalingi organizmo ląstelių kūrimui, pradedant raumenimis ir baigiant kaulais, oda ir plaukais.
Kiaušiniai yra maistingi, bet nekaloringi. Viename vidutinio dydžio kiaušinyje yra ne daugiau nei 75 kcal. 100 g produkto yra 157 kcal, maždaug 14 g baltymų, 17 g riebalų ir tik 0,8 g angliavandenių. Kiaušinio trynyje yra riebaluose tirpių vitaminų, polinesočiųjų ir mononesočiųjų riebalų rūgščių (linoleno, oleino, palmitino ir stearino).
Verta paminėti ir tai, kad vištų kiaušiniuose yra svarbiausių vitaminų: B, B1, B2, B6, B9, B12, A ir kitų, bei įvairių makro ir mikroelementų (fosforo, natrio, magnio, chromo, kalio, kalcio ir geležies).
Kiek kiaušinių žmogus gali suvalgyti per dieną ir kodėl?
Keletas tyrimų, įskaitant ir 2012 m. žurnale „Current Opinion“ paskelbtą apžvalgą, parodė, kad kiekvieną savaitę suvalgant kelis kiaušinius (nuo keturių iki šešių), cholesterolio kiekis nepadidėja.
Jei jūsų kraujo tyrimas rodo cholesterolio padidėjimą, ne dažniau nei 2–3 kartus per savaitę suvalgykite po vieną kiaušinį.
Sveikas žmogus per dieną gali drąsiai suvalgyti 1-2 kiaušinius. Juos galima valgyti vienus, gaminti sumuštinius, patiekti kaip garnyrą, valgyti su salotomis, ir t.t.
Mitybos specialistai pažymi, kad naudingiausia valgyti kietai virtus kiaušinius, nes tuomet organizmas pasisavina apie 90% kiaušiniuose esančių naudingų medžiagų.
Kiaušinius naudinga valgyti su žalumynais ir daržovėmis – tai padės aprūpinti organizmą pakankamu vitaminų A ir D kiekiu.
Maistingų pusryčių receptas
Jums reikės:
- avokado;
- kiaušinių;
- žalumynų;
- kukurūzų;
- druskos ir pipirų.
Kaip gaminti?
Avokadą gerai nuplaukite, perpjaukite pusiau, išimkite kauliuką. Šaukštu išimkite minkštimo dalį. Sumaišykite likusius ingredientus, ir gautą masę sudėkite į avokado puseles. Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių temperatūros. Kepkite 20-25 minutes.