Masiškai atsisako kakavos: šis produktas lieknina, valo žarnyną ir stabdo saldumynų troškimą

5 min. skaitymo

Vis dažniau girdime apie karobą kaip sveikesnę kakavos alternatyvą. Ši natūraliai saldi, kofeino neturinti mąstelė iš Viduržemio jūros regiono medžių ankščių sulaukia vis daugiau dėmesio tarp žmonių, besirūpinančių mityba, svoriu ar turinčių įvairių netoleravimų.

Karobas ne tik pasižymi maloniu skoniu, bet ir gali papildyti valgiaraštį vertingomis maistinėmis medžiagomis bei padėti sumažinti saldumynų troškimą. Žemiau – išsamiau apie tai, kas yra karobas, kokią maistinę vertę ir savybes jis turi bei kam reikėtų jo vartojimą riboti.

Karobas – kas tai? Sudedamoji dalis daugybėje produktų

Karobas išgaunamas iš karobmedžio (šarantinio strąkuočio) ankščių, dar vadinamų šventojo Jono duona. Sumaltos ankštys virsta natūralia, be gliuteno esančia mąstele, kuri plačiai naudojama kaip maisto priedas. Ją galima aptikti daugelio kasdienių produktų sudėtyse – sultyse, sirupuose, saldumynuose, desertuose, pusryčių dribsniuose ar užtepėlėse. Ženklinant maisto produktus, ši medžiaga dažnai slepiasi po pavadinimu E410.

Šarantinis strąkuotis – tai medis, natūraliai augantis ir auginamas Viduržemio jūros regiono šalyse. Jo ankščių minkštimas turi kakavą primenantį, tačiau dar saldesnį skonį. Būtent todėl karobas dažnai naudojamas kaip tradicinės kakavos pakaitalas – tai ypač svarbu žmonėms, kurie yra alergiški kakavai ar jos netoleruoja.

Karobo mąstelė tinka tiek kepiniams, tiek įvairiems patiekalams tirštinti. Ją galima naudoti biskvitams, sausainiams, pyragams, blynelims, taip pat – padažams ar desertams sutirštinti. Labai populiarios karobo užtepėlės ant duonos ar tortilijų, taip pat maistingi kokteiliai, kuriuose karobas derinamas su augaliniais gėrimais, vaisiais ar avižomis.

Kokias maistines vertes turi karobas?

Iš karobmedžio ankščių pagaminta mąstelė pasižymi daugeliu žmogaus organizmui naudingų medžiagų. Joje gausu ypač vertingų mineralų – geležies, kalio ir kalcio, kurie svarbūs kraujotakos, nervų, raumenų ir kaulų sistemoms.

Karobo miltai daugiausia sudaryti iš angliavandenių. 100 g produkto yra apie 49,1 g angliavandenių. Be to, tai itin geras skaidulinių medžiagų šaltinis100 g karobo mąstelės yra net apie 40 g skaidulų. Taip pat joje yra maždaug 4,6 g baltymų ir 0,7 g riebalų.

Kaloringumo požiūriu 100 g karobo mąstelės suteikia apie 300 kcal. Produktas natūraliai neturi gliuteno, todėl gali būti saugus pasirinkimas žmonėms, sergantiems celiakija ar netoleruojantiems gliuteno, jei tik produktas negamintas ten, kur yra kryžminės taršos rizika.

Karobo savybės: kuo naudinga šventojo Jono duonos mąstelė?

Daugelis karobo sudėtyje esančių medžiagų gali palankiai veikti bendrą organizmo būklę. Ypatingas dėmesys skiriamas skaiduloms, kurių karobe yra labai daug. Skaidulinės medžiagos didina maisto tūrį virškinamajame trakte, todėl gali ilgiau išlaikyti sotumo jausmą ir mažinti alkį. Dėl šios priežasties karobas dažnai rekomenduojamas kaip geras pasirinkimas metantiems svorį ir stengiantis sumažinti užkandžiavimą tarp pagrindinių valgymų.

Be to, skaidulos skatina reguliarius tuštinimosi procesus ir padeda išvengti vidurių užkietėjimo. Jos taip pat gali prisidėti prie cholesterolio ir trigliceridų kiekio kraujyje mažinimo, o dalis tyrimų rodo, kad skaidulinė mityba padeda reguliuoti gliukozės koncentraciją kraujyje, todėl gali būti naudinga sergant ar rizikuojant susirgti 2 tipo cukriniu diabetu.

Kokias dar naudingas savybes gali turėti karobas? Tai puikus kalio šaltinis. Kalis svarbus normaliam nervų sistemos darbui, raumenų susitraukimui ir kraujospūdžio reguliavimui. Karobe esančio kalcio reikia tvirtam kaulų ir dantų audiniui, jis taip pat dalyvauja raumenų ir nervų veiklos procesuose, kraujo krešėjime. Dėl šių priežasčių saikingas karobo vartojimas gali būti naudingas tiek vaikams, tiek suaugusiesiems, ypač tiems, kurie mažai vartoja pieno produktų.

Karobas – kontraindikacijos: kam reikėtų riboti vartojimą?

Karobo mąstelė tapo sudedamąja dalimi daugybėje maisto produktų, tačiau ji nebūtinai tinka visiems. Kokios pagrindinės kontraindikacijos? Daugiausia dėmesio turėtų atkreipti žmonės, kurie reguliariai vartoja vaistus. Karobe esančios skaidulos gali sulėtinti kai kurių vaistinių medžiagų pasisavinimą iš virškinamojo trakto. Dėl to nerekomenduojama vartoti daug karobo trumpu laiko intervalu prieš ar po vaistų išgėrimo, ypač jei kalbama apie gyvybiškai svarbius arba griežtai dozuojamus vaistus – apie tai visada verta pasitarti su gydytoju ar vaistininku.

Apskritai karobas laikomas saugiu produktu, tinkamu daugumai žmonių. Skirtingai nei kakava, jis itin retai sukelia alergines reakcijas ir natūraliai neturi kofeino, todėl tinka ir tiems, kurie vengia stimuliuojančių medžiagų. Vis dėlto būtina nepersistengti: per didelis skaidulų kiekis gali dirginti žarnyną, sukelti pilvo pūtimą, spazmus, viduriavimą ar kitas nemalonias virškinimo sistemos reakcijas, ypač jei iki tol žmogus vartojo mažai skaidulų.

Norint saugiai įtraukti karobą į kasdienį racioną, patartina pradėti nuo nedidelių kiekių ir palaipsniui juos didinti, stebint savo savijautą. Sergantiems lėtinėmis ligomis ar vartojantiems daug vaistų verta pasitarti su gydytoju, kad karobo vartojimas nepaveiktų gydymo efektyvumo.

Dalintis šiuo straipsniu
Sveiki, esu Kamilė, Hitas.lt straipsnių autorė. Aistra maisto gamybai, namų jaukumui ir asmeninei gerovei mane įkvepia dalintis atradimais – receptais ir patarimais apie meilę sau – su jumis, mieli skaitytojai.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *