Naujas tyrimas šokiruoja: šie kasdieniai vaisiai net keliskart sumažina storosios žarnos vėžio riziką

5 min. skaitymo

Vis daugiau mokslinių tyrimų rodo, kad mūsų mityba tiesiogiai veikia žarnyno sveikatą, imunitetą, energijos lygį ir net nuotaiką. Tai, ką kasdien dedame į lėkštę, gali padėti ne tik sumažinti uždegiminius procesus organizme, bet ir sumažinti rimtų ligų, tarp jų – storosios žarnos vėžio, riziką.

Ypatingą vietą čia užima vaisiai: jie aprūpina organizmą skaidulomis, vitaminais, antioksidantais ir kitomis biologiškai aktyviomis medžiagomis, kurios maitina naudingas žarnyno bakterijas ir saugo žarnyno gleivinę. Svarbiausia – norint pajusti naudą, pakanka nedidelių, bet nuoseklių pokyčių, pavyzdžiui, vienos gerai parinktos vaisių porcijos kasdien.

Vaisiai, kurie palaiko žarnyno sveikatą

Daugybė tyrimų patvirtina, kad mityba daro milžinišką įtaką virškinamojo trakto būklei ir onkologinių ligų rizikai. Vaisiai, kuriuose gausu skaidulų, vitaminų ir antioksidantų, padeda reguliuoti žarnyno veiklą, mažina uždegimus ir apsaugo ląsteles nuo pažeidimų. Tai paprasta, kasdienė profilaktika, kurią galima įgyvendinti be didelių pastangų – neretai pakanka vienos porcijos per dieną, kad organizmas pradėtų jausti teigiamą poveikį.

Arbūzas – lengvas, drėkinantis ir kupinas antioksidantų

Arbūzas dažniausiai siejamas su vasaros karščiais, tačiau jo nauda sveikatai verta dėmesio visus metus. Didelis vandens kiekis arbūze palaiko tinkamą žarnyno darbą ir skatina reguliarius tuštinimosi procesus, o likopenas – stiprus antioksidantas – saugo ląsteles nuo oksidacinio streso. Tai itin svarbu, nes būtent oksidaciniai pažeidimai laikomi viena iš daugelio lėtinių, taip pat ir onkologinių, ligų priežasčių.

Tyrimai rodo, kad reguliariai valgant arbūzą, storosios žarnos vėžio rizika gali sumažėti net iki 26 proc. Be to, arbūzas yra mažai kaloringas, todėl tai puikus pasirinkimas žmonėms, kurie rūpinasi savo kūno svoriu ir bendra mitybos kokybe. Jį nesunkiai galima įtraukti į kasdienį racioną – kaip užkandį, gaivinantį kokteilį ar lengvą desertą po pagrindinio patiekalo.

Obuoliai – skaidulos ir polifenoliai žarnynui

Obuoliai – vieni prieinamiausių ir kartu vieni vertingiausių vaisių. Juose esantis skaidulų kiekis padeda „išvalyti“ žarnyną ir sutrumpinti laiką, kurį organizmas kontaktuoja su galimai kenksmingomis medžiagomis. Taip sumažėja dirginimo ir pažeidimų rizika žarnyno sienelėse. Obuoliuose esantys polifenoliai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, todėl papildomai mažina lėtinių ligų išsivystymo tikimybę.

Moksliniai duomenys rodo, kad obuolių vartojimas nuo trijų iki šešių kartų per savaitę gali sumažinti priešlaikinės mirties riziką net iki 30 proc. Obuolius verta vertinti ne tik kaip patogų užkandį, bet ir kaip sąmoningą kasdienės mitybos dalį, padedančią palaikyti žarnyno bei viso organizmo sveikatą. Ypač naudinga obuolius valgyti su žievele – būtent joje sutelkta daugiausia skaidulų ir biologiškai aktyvių junginių.

Kivis – nedidelis, bet ypač vertingas

Kivis jau seniai žinomas kaip vienas iš vaisių, kuriame gausu vitamino C – vienos pagrindinių ląsteles nuo pažeidimų saugančių medžiagų. Be to, šiame vaisiuje yra nemažai skaidulų: didelis skaidulų kiekis gerina žarnyno veiklą, o reguliarus kivio vartojimas padeda normalizuoti tuštinimosi ritmą ir sumažinti virškinimo diskomfortą.

Tyrimai rodo, kad įtraukus kivį į kasdienį racioną, storosios žarnos vėžio rizika gali sumažėti maždaug 13 proc. Dėl savo skonio ir maistinės vertės kiivis puikiai tinka pusryčiams, kaip priedas prie košių ar jogurto, taip pat kaip lengvas, maistingas desertas.

Citrusiniai vaisiai – ne tik vitamino C šaltinis

Apelsinai, greipfrutai, citrinos ir laimai aprūpina organizmą nemažu vitamino C kiekiu, tačiau ne mažiau svarbūs ir juose esantys flavonoidai, pasižymintys priešuždegiminiu poveikiu. Manoma, kad būtent šios medžiagos gali padėti apsaugoti žarnyno gleivinę nuo ankstyvų ląstelių pokyčių, susijusių su storosios žarnos vėžio išsivystymu.

Reguliarus citrusinių vaisių vartojimas siejamas su mažesne storosios žarnos vėžio rizika – kai kurie tyrimai rodo rizikos sumažėjimą net iki 9 proc. Šiuos vaisius ypač naudinga valgyti šaltuoju metų laiku, kai natūrali organizmo apsauga gali būti susilpnėjusi. Citrusai puikiai tinka tiek švieži, tiek kaip priedas prie salotų, vandens ar arbatų.

Žarnyno bakterijų vaidmuo sveikatai

Naujausi tyrimai vis labiau akcentuoja dar vieną svarbų veiksnį – žarnyno mikrobiomą. Kai kurios bakterijų rūšys, kurios gali įsikurti žarnyne dar vaikystėje, siejamos su didėjančiu storosios žarnos vėžio atvejų skaičiumi tarp jaunų žmonių. Jų aktyvumą ir poveikį organizmui gali lemti mityba, ilgalaikiai uždegiminiai procesai bei genetinis polinkis.

Visa tai dar kartą pabrėžia, kokią reikšmę turi skaidulų gausi mityba, o vaisiai – vienas pagrindinių šių skaidulų šaltinių. Vaisiai sudaro palankią terpę naudingoms žarnyno bakterijoms, palaiko mikrobiomo įvairovę ir padeda išlaikyti sklandžią virškinamojo trakto veiklą. Į kasdienę mitybą nuosekliai įtraukiant arbūzą, obuolius, kiivius ir citrusinius vaisius, galima veiksmingai prisidėti prie žarnyno sveikatos ir sumažinti kai kurių pavojingų ligų riziką.

Dalintis šiuo straipsniu
Sveiki, esu Kamilė, Hitas.lt straipsnių autorė. Aistra maisto gamybai, namų jaukumui ir asmeninei gerovei mane įkvepia dalintis atradimais – receptais ir patarimais apie meilę sau – su jumis, mieli skaitytojai.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *