Ketvirtadienis, 30 spalio, 2025

Naujausi

Raudonėlio nauda organizmui: natūralus antibakterinis ir imunitetą stiprinantis prieskonis

Raudonėlis – viena populiariausių Viduržemio jūros virtuvės žolelių, pasižyminti stipriu aromatu ir išraiškingu skoniu. Tačiau ši žolelė – ne tik gardus prieskonis picai ar makaronams. Šiandien vis daugiau specialistų pabrėžia, kad raudonėlio nauda organizmui yra itin plati – nuo imuninės sistemos stiprinimo iki natūralaus antibakterinio poveikio.

Raudonėlio nauda: vitaminų gausa ir antioksidantų galia

Raudonėlis buvo vertinamas jau senovės Graikijoje, kur buvo laikomas sveikatos ir ilgaamžiškumo simboliu. Jis pasižymi turtinga vitaminų ir mikroelementų sudėtimi – jame gausu vitaminų C, A, E, K ir folio rūgšties (vitamino B9).

Vitaminas C padeda stiprinti imunitetą, vitaminas A palaiko gerą regėjimą, o vitaminas K būtinas kaulų tvirtumui ir normaliai kraujo krešėjimo funkcijai. Dėl gausybės antioksidantų raudonėlis padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, kurie silpnina organizmą ir spartina senėjimo procesus.

Pasak mitybos specialistų, būtent šie junginiai yra pagrindinė priežastis, kodėl raudonėlio nauda organizmui yra tokia didelė – flavonoidai ir fenolinės medžiagos pasižymi priešuždegiminiu bei antibakteriniu poveikiu, padedančiu organizmui apsiginti nuo infekcijų.

Raudonėlio nauda: vitaminų gausa ir antioksidantų galia

Raudonėlis – natūrali apsauga nuo bakterijų ir uždegimų

Vienas svarbiausių veikliųjų raudonėlio komponentų yra timolis – medžiaga, taip pat aptinkama čiobreliuose. Timolis naikina kenksmingas bakterijas, padeda stiprinti imuninę sistemą ir mažina uždegiminius procesus.

Moksliniai tyrimai rodo, kad raudonėlio vartojimas gali padėti sumažinti širdies ligų ir kai kurių vėžio formų riziką, nes jo veikliosios medžiagos mažina oksidacinį stresą. Kai kuriose šalyse raudonėlio ekstraktas naudojamas ir kaip natūrali priemonė bakterinėms ar virusinėms infekcijoms lengvinti.

Įdomu, kad Irano ir Egipto mokslininkai pastebėjo dar vieną naudą – reguliarus raudonėlio vartojimas gali padėti mažinti nerimo ir depresijos simptomus, gerinant bendrą emocinę savijautą.

Kaip saugiai vartoti raudonėlį

Norint pasinaudoti raudonėlio nauda organizmui, pakanka vos žiupsnelio šios žolelės kasdien – tiek džiovintos, tiek šviežios formos. Ji puikiai dera su daržovėmis, mėsa, sriubomis ar troškiniais.

Be to, galima pasigaminti raudonėlio arbatą – ji padeda virškinimui, mažina pilvo pūtimą ir atpalaiduoja virškinamojo trakto raumenis. Visgi reikėtų žinoti, kad raudonėlyje gausu vitamino K, todėl žmonėms, vartojantiems kraują skystinančius vaistus, šią žolelę patariama naudoti saikingai.

Eterinis raudonėlio aliejus gali būti naudojamas išoriškai, tačiau jo negalima vartoti gryno vidiniam naudojimui – koncentruota forma jis gali būti toksiškas.

Šaltinis: rbc.ua

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---