Šokoladas – daugelio mėgstamas skanėstas, tačiau po gražiu įpakavimu gali slėptis pavojus. Kaip išsirinkti tikrai kokybišką ir saugų šokoladą tarp šimtų variantų prekybos centrų lentynose?
Koks minimalus kakavos procentas turėtų būti šokolade?
Eksperto teigimu, minimumas yra apie 70% kakavos. Būtent nuo šio koncentracijos lygio šokolade yra pakankamai flavonoidų – stiprių antioksidantų, kurie palaiko širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą ir mažina uždegimą.
85% kakavos – turi daugiau flavonoidų, mažiau cukraus. Tuo tarpu 99% kakavos – beveik be cukraus, tačiau toks šokoladas yra labai kartus, gali būti mažiau priimtinas skoniu.
Kaip dažnai galima valgyti juodąjį šokoladą?
Rekomenduojama 20–30 g juodojo šokolado (85%) 2–4 kartus per savaitę.
Tyrimas parodė, kad vartojant šokoladą (85%) 3 savaites:
- sumažėjo neigiamos emocijos
- padidėjo žarnyno mikrobiotos įvairovė
- pagerėjo psichoemocinė būklė

Kokie ingredientai turėtų būti?
Verta ieškoti šokolado su tokiais ingredientais:
- kakavos masė, kakavos sviestas
- rudasis cukrus (saikingai)
- natūrali vanilė arba vanilės ekstraktas
Kategoriškai nepageidaujami tokie komponentai:
- palmių aliejus arba hidrinti riebalai – gali paveikti lipidų profilį
- vanilinas (dirbtinis kvapiklis) – dažnai naudojamas vietoj tikros vanilės
- emulsikliai (E476 – poliglicerolio poliricinoleatas) – ilgalaikio vartojimo saugumas vis dar tiriamas
- maltodekstrinas, gliukozės sirupas – turi aukštą glikemijos indeksą
Ekspertė paaiškino, kad kakavos procentas yra kakavos masės ir kakavos sviesto suma, tačiau jis negarantuoja mažo cukraus kiekio. Kai kuriuose 70% kakavos šokoladuose cukrus yra pirmas sudėtyje, o tai reiškia, kad jo yra daugiau nei kitų ingredientų.
Geras variantas – ne daugiau kaip 20–25 g cukraus 100 g produkto. Idealu, jei cukrus yra trečias ar žemiau sudėtyje.
Šokoladas su saldikliais
Saldikliai gali būti tinkami, jei vengiate cukraus (sergate diabetu, insulino rezistencija, lieknėjate). Arba rinkitės produktus, kuriuose yra saldiklių, tokių kaip eritritolis, stevija arba alulozė.
Nerekomenduojama aspartamas ir sukralozė – dėl prieštaringų duomenų apie metabolinį poveikį.
Šokoladas ir priedai jame
Rekomenduojami tokie priedai:
- riešutai (migdolai, graikiniai, lazdynų) – Omega-3, baltymų, skaidulų šaltinis
- liofilizuotos uogos – antioksidantai, polifenoliai
- kakavos pupelės (nibs) – papildomas flavonoidų užtaisas
Verta vengti šokolado su tokiais priedais:
- karamelė, sausainiai, triufeliniai įdarai, zefyrai – turi labai daug cukraus, transriebalų ir dirbtinių priedų
- cukatos sirupe – dažnai turi gliukozės-fruktozės sirupo
Nuotraukos asociatyvinės © Canva
Šaltinis: https://www.rbc.ua/

Sveiki, esu Kamilė, Hitas.lt straipsnių autorė. Aistra maisto gamybai, namų jaukumui ir asmeninei gerovei mane įkvepia dalintis atradimais – receptais ir patarimais apie meilę sau – su jumis, mieli skaitytojai.