Sviestas – nepakeičiamas produktas lietuvių virtuvėje, tačiau derinant jį su tam tikrais produktais, jis gali ne tik prarasti savo savybes, bet ir tapti kenksmingas.
Ką reikia žinoti apie sviestą?
Būdamas sočiųjų riebalų ir riebaluose tirpių vitaminų gausus produktas, jis vaidina svarbų vaidmenį mūsų racione.
Tačiau ne kiekvienas kulinarinis duetas su sviestu yra naudingas. Netinkami deriniai gali ne tik apkrauti virškinimo sistemą, bet ir apsunkinti vertingų maistinių medžiagų įsisavinimą.
Sviestas ir raudona mėsa
Lietuvių virtuvėje populiarus sviesto ir raudonos mėsos derinys didina tam tikrą riziką sveikatai. Abu produktai turi daug sočiųjų riebalų, o tai gali sukelti mažo tankio lipoproteinų (MTL), žinomo kaip „blogasis“ cholesterolis, kiekio padidėjimą.
Specialistai pabrėžia, kad riebalų perteklius vienu valgymu apsunkina kepenis ir visą virškinimo sistemą. Vietoj riebios dešros ar kumpio verta pasigaminti sumuštinį su sviestu ir liesa šalta mėsa.

Žuvis su sviestu
Riebi žuvis, tokia kaip lašiša ir skumbrė, yra vertingų omega-3 riebalų rūgščių šaltinis, kurios teigiamai veikia širdies ir smegenų sveikatą. Tačiau tokios žuvies kepimas arba kepimas orkaitėje su sviestu gali duoti priešingą efektą.
Svieste esantys sotieji riebalai gali susilpninti omega-3 veikimą, o riebalų perteklius vienu valgymu ne tik trukdys virškinimui, bet ir neigiamai paveiks maistinių medžiagų įsisavinimą.
Sviestas ir riebūs pieno produktai
Tai sunkiai virškinamas duetas. Ingredientų pasirinkimas meniu yra labai svarbus – sviesto derinimas su riebiais pieno produktais, tokiais kaip grietinėlė ar sūris, gali būti sunkus mūsų virškinimo sistemai.
Didžiulė sočiųjų riebalų koncentracija viename patiekale daro organizmą mažiau efektyvų įsisavinant baltymus, pagrindinę pieno produktų maistinę medžiagą.
Ekspertai rekomenduoja pirmenybę teikti lengviems priedams, tokiems kaip šviežios daržovės ar šiek tiek alyvuogių aliejaus, kurie palengvina pieno produktų virškinimą.
Geriau be kepimo
Sviestas suteikia keptam maistui būdingą skonį, tačiau tai nėra geriausias pasirinkimas. Reikalas tas, kad jis turi žemą dūmų temperatūrą ir greitai pradeda degti.
Jis netinka ilgam kepimui. Daugiausia su juo galima paruošti greitą pusiau skystą kiaušinienę.
Šaltinis: https://www.rbc.ua/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Sveiki, esu Kamilė, Hitas.lt straipsnių autorė. Aistra maisto gamybai, namų jaukumui ir asmeninei gerovei mane įkvepia dalintis atradimais – receptais ir patarimais apie meilę sau – su jumis, mieli skaitytojai.